Használhatósági állásajánlat van és egyre több

2011.03.10. 17:50 polgarp

(Az alábbiakat a hozzám eljutott megkeresések és ismerősök beszámolói alapján szűrtem le.)

A tegnapi posztomban is említettem, hogy az itthoni cégek is kezdik felismerni a használatóság (és kapcsolódó területek) hasznát.  Ennek egy jele, hogy egyre több szakembert keresnek általános (nagy) fejlesztő cégek és kisebb, tanácsadással foglalkozó specialisták is.

Sok cégnél ez az első ilyen pozícióra felvett ember, ennek megfelelően inkább szeniorokat keresnek, legalább 2 év munkatapasztalattal. Ez az én értelmezésem szerint azt jelenti, hogy aki csak önszorgalomból foglalkozik vele, de nincs projekttapasztalata és erős kommunikációs készsége, nem nagyon fogja megtalálni a helyét. A módszerek helyes alkalmazása mellett az ilyen helyeken a munka elismeréséért is meg kell küzdeni (a vezetői támogatás nem mindig terjed ki a projekttagokra). Mivel az ilyen esetekben az egész folyamatot egyedül fedi le az ember, néha a projektmanagernél is jobban kell tudni, mit mikor és miért kell csinálni.

Hogy lehet ilyen tapasztalatot szerezni? Sajnos formális használhatósági / HCI képzés nincs, illetve ez pont az a terület, ahol a végrehajtást csak gyakorlatban lehet megtanulni. Én a következő utakat látom erre:

  • Amíg az ember hallgató, egyetem: lehet tanszékeket találni, ahol vannak ipari projektek a témában (pl.: a BME-s Ergonómia tanszék). Az ELTE-n szeptembertől indítunk egy 4 féléves, 16 kredites modult, amiben második évtől tervezünk ipari projektet is. Ezek nem feleltethetőek meg a céges tapasztalattal, a másfajta célok (kutatás) miatt, de sok önálló munkával lehet interjún is felmutatható eredményeket generálni. A témában írt szakdolgozat is tud számítani.
  • Fejlesztőből usability-guy. Ahol van UI fejlesztés, előbb-utóbb felmerülnek a felhasználói kérdések. Ilyenkor a csapat egy tagja fokozatosan átkerülhet ebbe a szerepbe, először csak kisebb gondolatokat belerakva, később fokozatosan egyre komolyabb módszereket használva. (Én is így kezdtem.)
  • Multi. Az előbbihez hasonló út. Bár az itthon dolgoztató nagy multik nem mindig hozzák ide a kreatív munkafolyamatokat, de valamennyi használhatósági munka előfordulhat, aminek kapcsán a külföldi usability teammel együttműködve lehet sokat tanulni.

Én a jövőben a területen előforduló álláslehetőségek további bővülésére számítok, úgyhogy mindenkit csak biztatni tudok, akit érdekel a használhatóság szép világa.

Címkék: használhatóság állás

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr22728531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása