Placebo hatás a használhatóságban

2011.03.19. 16:07 polgarp

A használhatóság egyik fontos céljának a definícióban is található hatékonyságot szoktuk mondani, amit többnyire a gyorsasággal, a felhasznált erőfeszítés minimalizálásával lehet azonosítani. Azonban ez nem feltétlenül jelenti pusztán a rendszer sebességének növelését. Erre szoktam azt a példát felhozni, hogy mindig a rendszer egésze tekintetében kell vizsgálni a felhasználó célját, például egy játék esetében sem az a legfontosabb, hogy minél gyorsabban végig lehessen játszani.

Nézem ezt a videót a placebo hatásról:

Két érdekes dolog következik:

  1. Placebo gombok: Néha tényleg csak azért kell gomb a liftbe, hogy amikor megnyomja az ember, úgy érezze, hogy tett is valamit azért, hogy elinduljon a lift, és nem tétlenül várt amíg elindult magától.
    Bizonyos jól meghatározott esetekben a felületre is kellhetnek olyan gombok vagy más kontrollok, amik hatására olyan művelet hajtódik végre, ami a felhasználó nélkül is végrehajtódott volna. Ugyanígy hosszabb műveletek felbontása is értelmes lehet több kisebb lépésre néhány másodperces várakoztatás helyett. Hosszabb műveletek idő érzetét is lehet csökkenteni, ha a felület ténylegesen is "csinál valamit" közben.
  2. Jobb a design, jobb a program: Ha két funkcionálisan egyforma program közül az egyik designja jobb, akkor a felhasználók azt a programot funkcionálisan is jobbnak, gyorsabbnak fogják érezni. Fontos, hogy itt a design alatt nem a csili-vilit értem, tehát ha ugyanolyan sebesség mellett pl. az egyik program több animációt mutat be, akkor az is keltheti a lassúság érzetét.

Végső tanulságként még annyi jegyezhető meg, hogy a placebo hatásra olyankor lehet építeni, amikor a felhasználó fejében van a probléma (pl.: "Az előző program sokkal gyorsabb volt.", és mérésekkel sem lehet meggyőzni az ellenkezőjéről). Természetesen a funkcionális hiányosságokat ez sem tudja elrejteni.

Címkék: videó használhatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr152753266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása