Apróságok: Gmail szerkesztő mező

2011.03.21. 17:25 polgarp

Gyakran hozom fel példának a Google termékeit, amelyek használhatóság szempontból nagyon jók, és design szempontból kifejezetten a minimalista vonalat követik. Vagyis a használhatóság és a csili-vili design egymással nincs feltétlenül összefüggésben.

Most egy apróságot mutatok be a Gmail-ről, ami az átgondolt és megtervezett  használhatóságot mutatja. Konkrétan én is ma vettem észre (lehet, hogy már nagyon régen megvan ez a fícsör) de jól mutatja, hogy néha pont az apróságok segítik/nehezítik meg a felhasználó életét, illetve a jó használhatóságot a felhasználónak nem kell külön észre vennie, az csendben, összhatásában gondoskodik a pozitív élményről.

Ha új levelet kezdünk írni, akkor a levél szövegét tartalmazó mező az ablak méretéhez igazodik, és ez akkor is így marad, ha átméretezzük. Vagyis az alábbi ábrán a piros kerettel jelzett gördítősáv jelzés mindig ugyanakkora marad:

A gördítősáv alatti részen a felső gombsor megismétlése van, illetve további általános dolgok (pl.: információk, felhasznált tárhely), amire az embernek levél írás közben egyáltalán nincs szüksége.

Ezzel a megoldással a szöveg megírására mindig a lehető legtöbb hely áll rendelkezésre. Lehet hogy más nem így van vele, de engem frusztrál, ha egy négy soros levélnél már gördíteni kell, hogy lássam a levél elejét és a végét és az ablak nagyításával nem tudom megszüntetni a gördítősávot (ugyanez a probléma a blog.hu szerkesztőmezőjénél: ha egy bekezdésnél többet írok, már nem tudom áttekinteni a posztot, mert a szerkesztőmező nem átméretezhető).

Címkék: használhatóság apróság példa

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr372759625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása