Google Usability labor

2010.04.19. 12:47 polgarp

Nagyon érdekes ez a videó a Google usability laborjáról:

 Ugyan nem sok konkrétum hangzik el, de van csomó jópofa kis apróság:

  • Az ajtóra ragasztott laminált papír zöld/piros kockával "Usability test in progress"
  • A tesztek elött jelentős időt szánnak arra, hogy csoportosan, a fejlesztőkkel közösen megfogalmazzák a kérdéseket, amikre választ szeretnének kapni.
  • A következő lépés a tesztalanyok kiválasztása, ezt a saját adatbázisuk alapján teszik, ahova önként lehet jelentkezni (http://services.google.com/inquiry/user_study)
  • A tesztalanyok a teszt után némi pénzt kapnak (amikor én itthon ilyet csináltam, kajajegyet adtunk), és aminek a nő szerint jobban örülnek: egy Google pólót.
  • A teszt alatt a megfigyelő szobában a fejlesztők is ott vannak, és a felmerülő problémákra azonnal ötletelni kezdenek, megoldásokat keresnek.
  • A tesztet online bárki nézheti a belső hálózaton kersztül.

Különösen az utolsó kettő alapján látszik, hogy a Google mennyire elkötelezett a usability / user experience irányába, ténylegesen bevonja a fejlesztőket és potenciálisan az összes többi alkalmazotatt is ebbe a folyamatba.

Ui.: Apró poén: az egyik képen még egy Atari 2600 is van a háttérben, láthatólag nemcsak díszként.

Címkék: usability videó usability teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr261934021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Symbol Developer · http://www.symboltech.hu 2010.04.20. 00:22:44

Jó kis promo video. Jó az usability ötlete is.

Kis hazánkra hazabeszélve... Milyen gazdasági környezetben lenne kifizetődő és mennyi idő alatt egy olyan felhasználói visszakövetés, használhatósági tanulmány, amit itt láttunk?

A cég, ahol dolgozom, elöl jár az innovációban a maga területén, sok felhasználói élményt fokozó elem kerül az alkalmazásokba. De nem látom annak hosszú távon sem a realitását, hogy egy usability laborban "próbálgassuk" a technológiákat.

Illetve ha erre lenne keret (nem csak pénz, hanem idő és tér), akkor felmerülne a kérdés, hogy mikor hagyjuk abba és mikor mondjuk, hogy jó?

polgarp · http://gepelmeny.blog.hu/ 2010.04.20. 10:57:42

@Symbol Developer: Nagyon fontos kérdéseket feszegetsz imho. Írok róla egy külön bejegyzést ma vagy holnap.

süti beállítások módosítása