Alakító és összegző vizsgálatok

2010.04.14. 16:53 polgarp

A használhatósági design során alkalmazott módszereket sokféleképpen csoportosíthatjuk attól függően hogy milyen tulajdonságukat nézzük (pl..: adatok származási helye, felhasznált modell stb.). Az egyik ilyen csoportosítás a tervezési folyamatban betöltött helye alapján lehet, beszélhetünk alakító (formative) vagy összegző (summative) vizsgálatokról. Ekkor asszerint vnézzük, hogy a keletkezett adatokat hogyan fogjuk felhasználni a termék fejlesztése során.

Az alakító vizsgálatok a fejlesztési folyamat szerves részét képezik, a céljuk az aktuális helyzet megállapítása, visszajelzés, hibák feltárása a következő iterációhoz. Ezzel a célunk a design javítása, ezt pedig iteratív újra tesztelésekkel fogjuk elérni, a változások értékelésével és újabb javaslatok megfogalmazásával. Az alakító vizsgálatokat ezért jobb minél előbb elkezdeni, és a végleges design elkészítésekor lezárni.

Mire kapunk ezzel választ:

  • Milyen lényegi használhatósági hibák találhatóak a designban?
  • Mit tudnak jól használni a felhasználók és mit nem?
  • Történt-e javulás a korábbi design verzióhoz képest?

Az összegző vizsgálatok célja a kész design értékelése, többnyire a magas szintű célokhoz képest. Összegző vizsgálatot lehet akkor is alkalmazni, ha több megoldás közül lehet választani, és össze kell őket hasonlítani. Amíg az alakítő vizsgálat inkább a design javításra szolgál, itt a kérdés, hogy bizonyos kritériumoknak megfelel-e a design avagy nem.

Mire kapunk ezzel választ:

  • Teljesültek a fejelsztés használhatósági céljai?
  • A versenytársakhoz képest hogyan teljesít a termékünk?
  • Történt-e javulás a termék korábbi verziójához képest?

Sajnos pont a héten találkoztam egy vizsgálat szervezővel, aki fentieket a vizsgálat tervezésekor nem vette figyelembe. Ezért is igen fontos egy teszt elkezdése előtt megfogalmazni és írásban rögzíteni (a teszt riportban), hogy mi a cél. A későbbiekben ehhez lehet kialakítani a méréseket és végül az elfogadási kritériumokat is.

Címkék: usability usability teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr891921132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása