Könyv: Measuring the User Experience

2009.08.03. 14:18 polgarp

A Measuring the User Experience az egyik legjobb usability-vel foglalkozó könyv, amit mostanában olvastam.

A kérdéskört a mérések szemszögéből járja körbe, ami egy hozzám hasonló matekos hátterű embernek külön jó. Más könyvekben inkább arra koncentrálnak, hogy hogyan készítsünk elő egy felhasználói tesztet, itt azért konkrétabban megfogalmazódik, hogy az ilyen tesztek mitől lehetnek összehasonlíthatók egymással, illetve hogyan lehet értelemes, felhasználható adatsorokat kinyerni.

A metrikák leírása előtt van egy külön fejezet ami csak az adatok típusaival foglalkozik, ez és némi statisztikai alapismeret azoknak is érthetővé teszi a későbbieket, akik soha nem tanultak ilyesmit (vagy hozzám hasonlóan részben elfelejtették).

Valószínűleg teljesen kezdőknek nem annyira jó ez a könyv, mivel mindenhol az adat a legfontosabb szempont, egyrészről a módszerek pontos leírása és alkalmazása is csak érintőlegesen szerepel, másrészről a teljes tervezési folyamathoz nem ad kifejezett támpontokat.

Egy kritikai észrevételem van csak: a cím kicsit csalóka, illetve pongyolán van megfogalmazva. A leírt mértékek többsége inkább a usability-t méri (pl.: task success, teljesítmény általában), bár tényszerűen az élmény mérése jóval homályosabb (azért erre is van egy két példa, pl.: a SUS).

Külön piros pont, hogy a könyvhöz egy elég jó honlap is tartozik. Egyrészről további cikkek, hírek, másrészről felhasználható táblázatok is megtalálhatóak itt.

A következő időkben lesz egy-két dolog amit ki fogok belőle itt a blogon is mazsolázni (már egy-két dolgot ki is próbáltunk azóta).

Címkék: usability könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr651286059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása