Visszavonás vs előnézet (Undo vs preview)

2009.07.07. 17:27 polgarp

A legrégebbi usability-s irányelvek között is megjelent már a visszafordíthatóság elve, vagyis minden felhasználói akcióra legyen egy másik akció, amivel visszatérhet a korábbi állapothoz. Közkeletű néven ez az undo ("Visszavonás") (például Shneiderman szabályai a Designing the User Interface-ből).

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy megengedjük a rontás lehetőségét a felhasználónak, nem fogja stresszelni magát minden kattintás előtt, hogy mit fog elrontani véletlenül. Egyértelmű, hogy a felhasználónak ez jó.

Azonban vannak olyan műveletek, amikor nem igazán lehetséges a visszafordítás, például egy lemez formázása, egy számításigényes művelet végrehajtása vagy (hogy egy köznapi példát is mondjak) egy levél elküldése.

Ezekben az esetekben biztosíthatunk előnézetet, ahol a felület nem csak leírja, hogy milyen változásokat fogunk végrehajtani ("The disk is going to be formated"), hanem konkrétan tesz utalást a változásra.

Mikre gondolok? Például lemez formázásánál egy szabvány "are you sure" kérdés felett szerepeljen egy "ilyen volt - ilyen lesz" ábra, műveletnél egy becslés, hogy mennyi ideig fog tartani (legalább az hogy sok), vagy levél elküldésénél a levél szövege. (Mellesleg egy hasonló megoldást szoktak használni fórumoknál, a poszt elküldése előtt megmutatják amit leírtál, hogy biztos így akarod, kicsit megelőzve egy flamewart.) Egy további jó példa a nyomtatási kép, mint papír pazarlás megelőzendő.

Egyébként az előnézetnek nem feltétlenül kell kapcsolódnia egy külön dialógus ablakhoz (rákérdezős képernyőhöz), szerepelhet az indítási gomb mellett is.

Nyílván a nem undo-zható esetekben meg kell gondolni, hogy szükség van-e hasonló intézkedésre vagy nem, ugyanakkor ez egy jó módszer lehet a visszafordíthatóság elvének alkalmazására. Mindezek mellett azért továbbra is az a legjobb, ha van visszavonás műveletünk.

Címkék: usability tipp

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr581232372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása