Zen-használhatóság

2011.03.22. 17:57 polgarp

Van az eredeti fa és erdős verzió, de használhatóságra megfogalmazva is nagyon találó:

Ha egy program használó nélkül működik, létezik-e az?

Valójában persze vannak olyan szoftverek, amik nem közvetlenül a felhasználóknak szólnak, hanem más szoftvereknek, pl.: egy szerver oldali alkalmazás vagy egy webservice. Azonban ebben az esetben is van ember a láncban, legalább az a programozó, aki megalkotta az eredeti programot és az aki felhasználja azt. Ebben az esetben is beszélhetünk használhatóságról, a jól megírt osztályok, célratörő metódusok és a jó dokumentáció segíti a másik munkáját, és csökkenti a frusztrációt (ellenkező esetben van a WTF).

A közvetlen felhasználóknak írt szoftverek esetében sincs ez másként, csak azt kell belátni, hogy a felhasználó nem olyan mint a programozó: számára nem a jól megírt algoritmusok az érdekesek, mert a szoftver használatában nem az a fontos neki. Ő a saját céljait akarja megvalósítani a rendszerrel. Amikor idáig eljut a programozó, megtette az első lépést a használhatóság felé vezető úton.

Címkék: használhatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr952762755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása