BKV hírdetések

2009.08.06. 15:02 polgarp

A BKV haladva a korral (bár szerintem inkább lemaradva pár évvel) egy hete bevezette, hogy nem csak 3 helyen lehet már bankkártyával fizetni a bérletért, hanem most már vagy 20 helyen. Ez eddig nagyon örvendetes, a probléma nem is itt van, hanem ennek meghírdetésével.

Ugyanis a hírdetésekkel eddig én élőben csak a mozgólépcsőknél elhelyett plakátokon találkoztam (meg a rádióban és a BKV honlapon, ahol valamiért sikerült egy sokkal jobb hírdetést kirakni). Valahogy így néznek ki:

Elnézést a minőségért, telefonnal készült és azért nem olyan lassú az a mozgólépcső.

De a lényeg itt is látszik, bal oldalon felsorolva az elfogadóhelyek listája, jobb oldalon meg egy nagy jegynek látszó tárgy.

Ezzel a következők a problémáim:

  1. Viszonylag kicsi a betüméret, csak akkor olvasható el jól, ha pont mellette megy el a lépcső (középről már nem).
  2. Sok az elfogadóhely, egy szuszra nincs esélyed elolvasni, így több plakátot is meg kell nézni.
  3. A képen nem látszik, de a lista elemei sorszámozva vannak, de logika nincs nagyon benne.
  4. A lista elemi nem is abc sorrendben vannak, ami nehezíti, hogy gyorsan áttekintse az olvasó a listát, ráadasul ez pluszban azért is rossz, mert ha az ember többedjére olvassa, nem tudja hol tartott pontosan.

Szerintem az információ megfelelő tárgyalása itt inkább egy térkép lett volna, hiszen fizikai helyek esetében ez a legtermészetesebb ábrázolási forma.

A tanulság a következő. Ha információkat akarunk közölni (akár hírdetésben), akkor érdemes

  • egyrészről a helyzetnek megfelelő formában tenni azt (mozgólépcsős hírdetésnél számítani arra, hogy nem tudnak egyszerre sokat olvasni),
  • másrészről betartani az alapvető olvashatósági (tágabb értelemben ergonómiai) szabályokat, hogy megkönnyítsük az információ feldolgozásást az olvasónak,
  • harmadrészt ha egy hírdetésnek egy adott információ átadása a lényeg (hol lehet így vásárolni), akkor ne az legyen a legkisebb mértre hagyva,
  • negyedrészt az információkat a természetes ábrázolásmódnak megfelelően mutassuk be (fizikai helyeket térképen).

Kivéve persze, ha nem igazán akarjuk az információkat átadni.

Címkék: információ ergonómia nemszámítógépes

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr661292796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása