WUDHU2010 bszámoló

2010.11.12. 01:24 polgarp

Bár most csütörtökön volt a a használhatóság világnapja, a magyar közösség szerdán találkozott a Menta teraszon.

A tavalyi sörözéshez képest kicsit komolyabbra vettük a figurát, voltak előadások is. Inkább azt mondanám, hogy ezek izelítőt nyújtottak a résztvevőknek, de egyértelműen lejött, hogy mindenki több ilyet szeretne van igény a kapcsolatépítésen túl a szakmai információk megismerésére.

A szervezésre kicsit több időt és energiát szántunk, talán ezért is volt a tavalyinak majdnem háromszorosa a részvétel.

Néhány szóban az előadásokról szigorúan szvsz.

1. Polgár Péter Balázs: A használhatóság keretei
A saját előadásomat inkább nem méltatnám. A lényeg az volt, hogy egyrészről adjak egy olyan keret amiben mind a teljesen kezdők, mind a haladók jobban el tudják helyezni a fogalmakat. Másrészről a sokféle job description között is akartam egy kicsit rendet tenni. Mókás volt, hogy utána beszélgetés közben egyszerre mondták érthetőnek és bonyolultnak.

2. Judit Pónya: Ne azt add, amit kérek, hanem amit szeretnék
A másik alapozó elődás: ki kell ismerni a felhasználó szándékát ha sikeres használhatóságot szeretnénk.

3. László Vecsei : Üzleti célok és használhatóság az e-kereskedelemben
Szerintem ez és a következő előadás adhatt a legtöbbet azoknak, akik még soha sem foglalkoztak használhatósággal és most szeretnék kiegészíteni az internetes / szoftveres tevékenységüket ezzel. Még így is, a ROI számítás örök téma marad a használhatóságban.

4. Rung András: Jelentős eladási hatékonyságnövelés néhány nap munkával 
Egy konkrét példa végigmutogatva, a tanulság hogy kell és megéri használhatósággal foglalkozni. Volt egy fontos mondat, ami segít felmérni a magyar helyzetet: ott tartunk, mint a US 2003-ban - ez nekem azt mutatja, hogy még van bőven lehetőség a használhatóság terén.

5. László Laufer: Affordanciák a Preziben
Az affordanciák egy mélyebb, de jól megfogható téma. Szerintem érdekes volt hallani, hogy egy szokásostól eltérő interakciós felületen hogy javítják a használhatóságot az alapelveket jól alkalmazva.

6. Csilla Herendy: Tesztelési lehetőségek a website fejlesztése során
Kicsit túl tág téma volt a használhatósági fejlesztési ciklushoz képest, jó lett volna többet hallani az egyes módszerek előnyéről és hátrányáról. Kicsit hiányzott az is, hogy lesznek a teszt eredményekből érdemi előrelépések, amik viszik előre a folyamatot.

7. Katalin Fehér: Mire használhatók az online közvetített közösségek?
A használhatósághoz közvetlenül nem kapcsolódik a social media, azonban egyre fontosabb színtérnek bizonyul, ami jelentősen kihathat az egyéb szoftver és informatika fogyasztási szokásokra. Tetszett benne a gondolat a konfirmálásról, azaz hogy egyes baráti körökben már csak akkor létezünk, ha fent vagyunk az FB-n.

8. Dávid Udvardy: Perszónák használata az Autodesknél
A perszónák szerintem izgalmas téma, főleg hogy hallhattunk némi információt a felépítésükről is, ami nem igazán triviális. Kicsit lehetett volna több információ a perszónák menedzseléséről (pl az integrálás a bug tracking system-be), ha már megemlítésre került.

9. Csilla Almásy: Hardver amortizáció és megelőzése
Kicsit meglepő volt ("Én laptop helyett gerincsérvet hoztam"), de jó is volt, hogy volt egy kis kitekintés a szoftveres világból. Azért is jó volt, mert ennek az előadásnak valódi hatása volt a résztvevőkre: amikor Csilla a helytelen tartásról beszélt, kicsit mindenki kihúzta magát.

Címkék: használhatóság world usability day

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr72442927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása