Metrikák

2010.11.08. 22:00 polgarp

Amikor az ember kezdőként elvégzi az első használhatósági tesztjét esetleg elgondolkozik rajta, hogy akkor most mit csináljon az előtte lévő hatalmas kupac papírral, ráadásul a menedzsment többnyire a háta mögött toporog, hogy fel kéne mutatni valami eredményt, ha már egyszer időt és pénzt fordítottak a tesztekre.

Egy másik jellemző momentum az szokott lenni, amikor a GUI tervezők bent ülnek egy meetingen, amikor valaki megszólal "Rossz a használhatósága a szoftvernek, tervezzétek újra".

Mindkét esetre igaz, hogy mérni kell a használhatóságot, a teszteket és az elvárásokat lefordítani valamilyen számszerű értékre, hiszen amit nem tudunk mérni, az nincs is. Itt jönnek be a használhatósági metrikák

Korábban már írtam a Measuring the User Experience című könyvről, ami szerintem alapmű e téren. E könyv főbb gondolatait azóta egyetemi előadás formájába is feldolgoztam, és beépítettem az ELTE-s előadások közé. Íme:

 

Címkék: előadás használhatóság egyetem metrikák

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr292434808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lajthabalazs · https://google.com 2010.11.09. 08:24:43

Mobilon nem jönnek àt valami ergonomikusan a slideok, de majd rànèzek rendes gèpről.

polgarp · http://gepelmeny.blog.hu/ 2010.11.09. 08:34:03

Slideshare mobilon:
www.slideshare.net/mobile?_ym=1
Szóval a helyzet nem reménytelen...

süti beállítások módosítása