Van-e gyors és egyszerű elemzési módszer?

2010.03.23. 16:15 polgarp

Egyik hallgatómmal váltottam pár levelet abban a kérdéskörben, hogy van-e gyors és egyszerű elemzési módszer.

A rövid válaszom: nincs.

Vannak ugyan gyorsan és egyszerűen elvégezhető módszerek, de ezek eredménye meglehetősen általános lesz, tehát további értelmezést és munkát igényel. A legrosszabb esetben is szükséges eredményekhez valódi felhasználókat bevonni a fejlesztésbe. Azt gondolom, hogy a valódi felhasználókat nélkülöző (analítikus) módszerek alkalmazása bár hozhat jó eredményeket, de önmagában nem elég.

Végül a kérdéshez pár tipp:

  1. Ajánlom Jakob Nielsen rendszeresen megjelenő írásait: http://www.useit.com/alertbox/. Gyakran van szó olyan módszerekről, amelyeket gyorsan és viszonylag olcsón lehet alkalmazni egy-egy kérdés megválaszolására. Ráadásul (amellett hogy Nielsen usability gurunak számít) elég gyakran vannak írások elfogadhatú áru kompromisszumokról.
  2. Irányelvek. Listába felírt állítások, amelyek teljesítése növeli a usability-t. Először is: attól, hogy valaki 100%-ban teljesít egy irányelv listát, nem garantálja, hogy használható lesz az oldala! Azonban fejlesztés során kétségkívűl hasznos lehet egy vagy több ilyet ajánlani. Egy jó kiindulás lehet pl.: Nielsen kezdőlapokra vonatkozó listája: http://www.useit.com/homepageusability/guidelines.html.
  3. Kérdőívek. Egy egyszerű és akár gyors módszer is lehet felhasználói adatok gyűjtésére. De. Egyrészről vigyázni kell, kérdőívek tervezése gondosságot igényel, ha valódi adatokat akarunk kapni. Másrészről a leggyakrabban nem arra vagyunk kiváncsiak, hogy mit mondanak a felhasználók, hanem hogy mit csinálnak. Arra pedig sokkal alkalmasabb egy néhány feladatból álló használhatósági teszt, akkorcsak 5-10 perces.

A usability - mivel emberekről szól - nem ad "golden bullet"-et semmire, csak módszereket és eszközöket. Hiszen még ahol minden tisztá(bb), pl. szoftverfejlesztés, ott is rengeteg a kérdés, hát még itt, ahol az emberi tényező is szerepel.

Címkék: usability módszer

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr691862734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása