Mentsd el (valahol)

2010.02.10. 19:23 polgarp

Annyira tud bosszantani, amikor a programozó a felhasználó kárára spórol meg pár munka percet.

Itt van például ez a dialógus ablak, amit egy programból való kilépéskor kaptam.

Oké, nem mentettem kilépés elött, kösz hogy szólsz. De.... miért kell még külön a menüben keresgélnem a mentés gombot? Miért nincs egyből itt a dialógus ablakon egy mentés gomb?

Kicsit formálisabban a fenti ablak 3-at biztosan megsért Shneiderman nyolc tervezési alapelvei közül:

  • (2) Tegyük lehetővé a felhasználók számára egyes lépések lerövidítését vagy átugrását (”shortcut”): Nem igazán van lehetőség a rövidítésre, sőt. Nagyjából csak "leokézni" tudom, hogy igen, itt problémája van a gépnek, és utána megismételni az (elfejeltett) műveletsort.
  • (5) Biztosítsunk egyszerű hibakezelést: Az egyszerű hibakezelés itt az lenne, ha a hibát a hibát bemutató dialógusablakban tudnám kezelni, nem kellene máshova elmennem, hogy megoldódjon.
  • (7) Tegyük lehetővé, hogy a felhasználó uralja a párbeszédet: Itt a gép uralja az interakciót, nincs lehetőségem azt mondani, hogy "Mégse".

Ha viszont az volt a terv, hogy ne lehessen kilépni mentés nélkül, akkor miért nem történik meg automatikusan?

Ennél legalább egy picit jobb, ami az Office-ban van:

Bár jobban örülnék, ha itt sem "Igen" lenne a válasz lehetőség, hanem "Mentés", ami jobban tájékoztatja a felhasználót a várható történésről ((3) Biztosítsunk informatív visszajelzést, a fenti alapelvek közül).

Címkék: ez elromlott

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr231747329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása