Felülírjam-e de a mit?

2010.01.25. 16:58 polgarp

Ma kaptam a következő kérdést egy programtól file tömörítgetés, pakolászás közben:

A kérdés a következő: mit takar az "All" gomb? "Yes to all"? Mert ebben az esetben nem nagyon szeretném kipróbálni, ha véletlenül ezt nem akarom. Sőt, mit tegyek, ha pont "No to all"-t szeretnék? Mert ilyen lehetőség meg pont nincs.

Jelen esetben sokkal szerencsésebb lett volna egy másmilyen cimkézés is, pl így:

Ebben az esetben egyértelmű, hogy melyik gomb mit jelent, nem kell az egyébként alig látható kérdést keresgélni. A gombon olvasható szöveg közelebbi kapcsolatban van a tényleges akcióval. (Persze ennél is lehetne jobb példát adni.)

Én talán power-usernek számítok, de file másolásoknál néha szeretek még több opciót látni:

Bár itt a gombok cimkéje jobb, szerintem a kérdés is jobban meg van fogalmazva (nincs felesleges még egy sor), viszont már túl sok a gomb, elsőre kicsit nehéz átlátni. Pláne, hogy a "Cancel" (Nem ezt akartam!) kifejezetten eldugott helyen van.

Tanulság: gombok (és általában minden akciót kiváltó elem) esetében kerüljük az általános cimkéket (Igen, nem stb.), és inkább az akció konkrét tartalma szerepeljen.

Címkék: ez elromlott

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr671701215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokáv 2010.01.25. 17:28:54

A gombok elnevezését az oprendszer adja. Cserébe ha magyar az oprendszer, akkor magyarul van. Egyedi gombokat meg nem többnyelvűsít ugyebár.

logikaibukfenc 2010.01.25. 17:39:19

remek
több ilyet
lehetne piktogramokkal, formákkal, színekkel is és irányokat mozdulatokkal kombinálva valódi virtuális kezet is létrehozni ami épp áthúzza a leírt, lerajzolt elemet, vagy pl összegyűri a papírt amint a jobb alsó sarokban a papírt lefogó kicsi búgócsigát megforgatom az egérrel ;)

polgarp · http://gepelmeny.blog.hu/ 2010.01.25. 17:39:26

Lehet, hogy az oprendszer adja, de ezt pl. magyar win2000 alól sikerült elkövetni, szóval ez nem kizárólagos. De csak hogy tudd hogy értsd: ez a blog nem arról szól, hogy szegény programozók, a gonosz oprendszer nem támogatja őket, hanem a felhasználókról, akik magasról, hogy béna-e a programozó vagy nem.

Mondjuk vannak homályos emlékeim arról, hogy amikor legutóbb Swing-ben lokalizációt csináltam, akkor ott volt lehetőség minden nyelvre megadni a cimkéket. Gondolom ilyen van .Net-ben is.

polgarp · http://gepelmeny.blog.hu/ 2010.01.25. 17:42:09

@logikaibukfenc: lehetne azt is persze :). Bár kétségeim vannak afelöl, hogy az ténylegesen növelné-e a használhatóságot. Én már annak is örülnék, ha minden lépésben tisztában lennék azzal, mi történik, és melyik akciónak mi a következménye (mondom ezt úgy, hogy programozós emberként kicsit több fogalmam van a belső folyamatokról, mint egy átlagos felhasználónak).

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.01.25. 17:44:44

én ilyenkor mindig "No"-t nyomok.
ha bátor napon van, akkor "Yes"-t. kalandvágyból.

halaloszto 2010.01.25. 17:47:51

huvazze, hany ilyet tudnek meg mondani.

felelmetes, hogy mennyire sokadrendu a hasznalhatosag a szoftverek tervezesenel. sot, nem is a szoftverek, maguk a UI frameworkok vannak tele hasznalhatatlan featureokkel, amelyekkel jol el lehet adni a cuccot, hasznalni oket viszont kicsit nehezebb.

vajk

zeneigéniusz 2010.01.25. 17:48:56

Szerintem tök egyértelmű alapból is.
Mint programozó pedig azt tudom mondani, hogy ahogy akarom úgy el tudom nevezni a buttonokat. Akár Format C: -re is.

Brigi \"B. A.\" főnöke 2010.01.25. 19:07:02

@polgarp: Ha ez a programozón múlik (és nem a rendszertervezőn), akkor az már régen el van b*szva.

A programozónak nem a tervezés a feladata, hanem a megvalósítás.

Picsasereghajtó 2010.01.25. 19:09:31

@Állandóan változó: Hát én meg ettől kapok agyfaszt. Van Windows alatt is egy ilyen progi ami így kérdezi a felülírást (ráadásul a belinkelt képhez hasonlóan, a megszokott yes-no-cancel sorrend helyett az is no-cancel-yes sorrendben teszi ki a gombokat és persze mindegyikre más van írva) nem értem, miért kell variálni. Mitől érthetőbb? Ha én azt kérdezem, hogy "Erre kell-e menni a Balatonhoz" akkor ugyanazt jelenti az "igen" és az "erre" vagy a "nem" és az "arra", miért kell megismételni a feltett kérdést a válaszban?

Egyébként a Windows7 a létező legjobb ebből a szempontból:

Van már ilyen fájl, felülírod?

Igen/nem/mégse

Alul egy pipa, hogy "minden hátralevő elemre legyen érvényes", akár az igent, akár a nemet nyomod. Sokkal áttekinthetőbb, mint a Total Commander 8 gombja ugyanerre a feladatra (jó, igazából csak 6, mert az append és az overwrite older az ténylegesen plusz funkciót takar)

na__most__akkor 2010.01.25. 19:15:15

A "használhatóság" még csak az egyik fele a dolgoknak. Az igazi bajk csak akkor jönnek, ha a prgram KITALÁLJA mit akarok, és már teszi is.
Mert ő az okos.

Valamikor régen, amikor még számított, hogy az 1.44es floppyra 1.6 MEGAbájtot is fel lehet tenni, valami "Norton Okosabbvagyokmintte Sistem" ha látott egy ilyen floppyt, azt üzente, hogy "szabálytalan formátum, kijavítom" és már csinálta is. És nekem elveszett 1.6 megabájtom.

Van egy rendszer a környezetemben, ahol (szándékosan) a partíciós tábla bejegyzései nem a fizikai elrendezésben vannak. Az első és második partíció BEJEGYZÉSE fel van cserélve. Az XP telepítő kapásból "helyreállítja". Nem szól, nem kérdez. És ha abortálom a telepítést, nem csinálja vissza. Ilyen okos. (c) Mikrofos, ahgy megszoktuk.

skaven 2010.01.25. 19:29:09

@Csokáv: ja, az oprendszer alap funkcioihoz.
ha barmi progit akarsz hasznalni (mint itt pl a power archiver), akkor ahhoz meg a keszitok talaljak ki hogy hogyan legyenek a gombok es mik szerepeljenek rajtuk. ez itt szimpla igenytelenseg butasaggal tarsitva.
meg sima ingyenes kepernyovedok telepitesekor is lehet jobb megoldasokat talalni, pedig azok aztan nem tul kifinomult dolgok.

Uglee · http://nagydobraverem.blog.hu 2010.01.25. 20:10:54

A kérdés az volt, hogy "Confirm?". Ha erre azt mondod, hogy "All", akkor confirm all. Nincs itt kérdés.

Kobres 2010.01.25. 20:45:15

mintha a shift + no jelentette volna regebb az egyiket sem.

theveryguest 2010.01.25. 21:18:04

A legrugalmasabb megoldás, ha felbaszok egy dialog box-ban egy bash shell-t, azt csináljon a paraszzt amit tetszik. Nekem a TC-nek ezek a sokgombos megoldásai bejönnek. Ami durva, az az auto-rename, de az is használható.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.01.25. 22:05:21

Hogy neked semmi sem jó...

Aszongya a kérdés:
"Confirm File Overwrite?"

A válasz lehet Yes, No, All.
Mi nem világos ezen?
Ha nem beszélsz angolul, akkor meg tökmindegy, hogy mit ír ki.

polgarp · http://gepelmeny.blog.hu/ 2010.01.25. 22:52:22

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Ez egy minőségi probléma, pl. az én területemen a beteg élete is múlhat ilyen apróságokon.

@Megszívtuk-waze: Sajna a nem Winfos-nál komolyabb problémák is felmerülhetnek... Designer ismerőstől kérdés: "Te miért nem használsz Mac-et?" válaszom: "Mert a felhasználók többsége Win-t használ".

@Brigi \"B. A.\" főnöke: Persze, mert a legtöbb projektben van rendszertervező :). Általában véve sztem a rendszertervezőknek (architect) sincsen megfelelő ismerete ebben a témában.

@na__most__akkor: Neked rossz, hogy kitalálja, Mari néninek, és Bözsi titkárnőnek meg rossz. A felhasználótól függ, hogy mi a jó neki, és mi a rossz. A használhatóság márcsak ilyen.

@dark future: Neked nyilvánvaló, user 1.0-nak nem biztos. "Vegyük észre", hogy a felhasználó nem biztos, hogy úgy értelmezi a dolgokat, mint a fejlesztő.

Scavenger 2010.01.25. 22:54:56

Akárhogy nevezed el lesz olyan hülye, aki beleköt...

"Sőt, mit tegyek, ha pont "No to all"-t szeretnék? Mert ilyen lehetőség meg pont nincs." Ez a Cancel gomb, de mind1..

polgarp · http://gepelmeny.blog.hu/ 2010.01.26. 00:41:32

@Scavenger: Részemről: "No to all" = ha van új file, akkor azt másold be kérlek, de ami már létezik, azt ne írd felül. Ez nem Cancel.

Bár jelen helyzetben nem ez a legnagyobb probléma az tény.

És a "hülye, aki beleköt" a user, aki végül megveszi, amit az ember leprogramoz :).

Brigi \"B. A.\" főnöke 2010.01.26. 01:12:29

@polgarp: A legtöbb projektben van rendszertervező. Pont. Ha nincs, akkor az nem projekt, annak a végeredménye nem termék, hanem valami ac-hoc katyvasz.

A programozónak az a dolga, hogy leprogramozza azt, ami ki van adva neki. Ebben a történetben nem az volt a hülye, aki leprogramozta ezt a dialógusablakot.(Nehogymár a dózeros döntse el, hogy milyen szélesen, milyen hosszan, milyen nyomvonalon menjen az autópálya!)

Chapell 2010.01.26. 01:24:49

@Brigi \"B. A.\" főnöke: Azért ne vicceljünk már, rengeteg garázsproject és one-man-project van. Az meg, hogy a programozót ledegradálod kóderré, no comment. Scriptek írását meg dialógus ablakok készítését már kb a történésznek is tanítják egyetemen kötelező tárgyként, szóval azért egy programozó kicsit több, mint kóder.

Brigi \"B. A.\" főnöke 2010.01.26. 03:28:12

@Chapell:
"Azért ne vicceljünk már, rengeteg garázsproject és one-man-project van."
Igen (,sajnos).
"Az meg, hogy a programozót ledegradálod kóderré, no comment. "
Miért is? Szerinted egy programozó szabadon, saját kútfőből találja ki egy orvosi-, számlázó-, fájlkezelő-, akármilyen-program komplett folyamatábráját, dialógusablakait, adatszerkezeteit (stb, stb, stb..) úgy, hogy sem rendszerszervezéshez, sem az adott területhez lövése sincs? Azért nincs, mert soha nem tanították meg neki az egyetemen, függetlenül attól, hogy hova járt. (Megj.:magyarországi egyetemekről beszélünk.)

"Scriptek írását meg dialógus ablakok készítését már kb a történésznek is tanítják egyetemen kötelező tárgyként,"
Sajnálatos, hogy ez az egyetemi szint.

Fenntartom: a rendszertervező tervezzen rendszert, a tesztelő teszteljen, a grafikus rajzoljon, a rendszergazda figyeljen a rendszerekre,.. (stb, stb).. a programozó programozzon.

Supermenek pedig nincsenek.

lószerafin 2010.01.26. 03:34:44

Na nehogy már ez komoly probléma legyen. Az ég is lehetne holnap egy kicsit kékebb. Szerintem írok egy blogot az égbol ember interakciórol.

guga 2010.01.26. 06:49:51

"Én talán power-usernek számítok"

Ha az lennél, nem problémáznál. Erre mondják azt, hogy akkor főzessél anyáddal kisköcsög!

Kétbalkezes Hálóőr 2010.01.26. 07:05:47

@polgarp: Banyek te power user? Meg programozó? Szerintem keress másik állást és menj el szórólapot osztani, vagy vezess villamost.

BKV reszelő 2010.01.26. 07:55:44

Ja, postoltál. Egyértelmű a cucc, te nem vagy power user, max. egységsugarú. Az autón sem kezdjük el megreformálni a jóideje bevált pedálelrendezést, kormányt, stb. hanem megtanulunk vezetni ezekkel egy egytonnás gépet. A számítógép könnyebb, de bonyolultabb. Tanuld meg használni és akkor furán világos lesz a postodban feldobott cucc számodra is.

na__most__akkor 2010.01.26. 10:00:22

@polgarp:
na__most__akkor: Neked rossz, hogy kitalálja, Mari néninek, és Bözsi titkárnőnek meg rossz. A felhasználótól függ, hogy mi a jó neki, és mi a rossz. A használhatóság márcsak ilyen.

Végigolvastam, megértettem. Magyarul van.

Nekem rossz, mert kitalálja (rosszul).
Mari néninek, és Bözsi titkárnőnek meg rossz.

Na most akkor kinek is jó?

polgarpnak ???

A használhatóság márcsak ilyen.

Állandóan változó 2010.01.26. 11:00:37

@Sün! balázs: Ja, a gombok sorrendjén lehet vitatkozni. Én is szívesebben látnám a "Stop" gombot távolabb a többitől - főleg azért, hogy ne lehessen véletlenül sem elvéteni és megnyomni a "Replace" gombot helyette. A jelenlegi helyzetben annyi a jó, hogy a "Stop"-on van alapban a fókusz, ezért a szóközzel is biztonságosan aktiválható :-)

Számomra a lényeg az, hogy nincs külön gomb arra, hogy "Mindet felülír" meg "Egyiket sem", hanem ahhoz kombinálod a pipát (ami helyesen kicsit odébb van rakva) meg a "Felülír" és "Nem ír felül" gombok valamelyikét.

polgarp · http://gepelmeny.blog.hu/ 2010.01.26. 12:47:28

@na__most__akkor: Hopsz, elnézést félreírtam. Így tényleg nincs értelme. Helyesen így hangozna:
"Neked rossz, hogy kitalálja, Mari néninek, és Bözsi titkárnőnek meg jó."

A használhatóság fogalmát adott környezetben, adott feladatra és adott felhasználóra lehet értelmezni.

logikaibukfenc 2010.01.29. 16:40:54

@polgarp:

szervusz,
az a baj szerintem , hogy van rendszerfejlesztési ismereted és egyéb alapos tudásod egy program megírásához.

de nekem meg nem kell, és így nem a bonyolultságát látom, hanem ponnt az egyszerűségre törekszem.
kettőnél több választás pedig a felhasználónak nem kell. vagy ha igen akkor az a művelet elkezdése előtt csak tájékoztató lista szerint álljon rendelkezésére.

kb : másolás : megkérdezi mit tegyen, és van sok választás.
helyette már ezek előtt : fájlművelet - dupláz vagy megsemmisít

ha több fájl van kijelölve akkor több attributumot is ismernie kell azonnal, sőt már hamarabb is, és rákérdez előre, hogy azokkal mi legyen. akkor tudom, hogy mi fog történni vele.

ez lehet akár öt sor, öt választás is, de nem darabonként, hanem egy menüszinten (foyamatábraelem), de mindenképpen előre tájékoztatva és a döntés meghozatala után a cselekvés nemszakad meg, hogy újabb döntést kelljen hozni.

logikaibukfenc 2010.01.29. 16:50:00

vajon miért nem lehet minden számítógépet annak minden alkatrészének felhasználása nélkül, csak rádióhallgatásra, csak filmlejátszásra, csak képnézegetésre, vagy csak ip-telefonként használni ?

mert nem döntheted el az elején.

csináljatok olyan oprendszert. az asztali vacak még mindig lejátsza.
ha eprom lenne benne akkor a dekodoló szoftvert is lehetne frissíteni rajta.
miért egy nyomorék szoftver teszi ezt.
az csak a tényleg nyomoréknak kell hogy mindent helyette csináljanak meg.
de ha beszélni meg mutogatni már tud, akkor hadd döntsön már rögtön az elején eldöntendő válasszal , hogy ugyan most épp csak mire kell a gép.
van érintésérzékeny , van átlátszó hajlítható papírvékony.
csak piktogramok és formák ugyanannyira jók lennének , mint a rövid hangvezérlés és vagy mutogatás.
mutogatni is képre lehet gyorsabban , mit több különálló kérdésre válaszolni, dönteni.

polgarp · http://gepelmeny.blog.hu/ 2010.02.04. 15:31:19

@logikaibukfenc: A bejegyzés lényege nem felétlenül az volt, hogy mi a jó általában a felhasználóknak, hanem inkább jelen esetben én mint felhasználó hogyan tudtam volna jobban használni ezt a szoftvert. Ezért nem is részletes elemzést, tesztet vizsgálatot hajtottam végre, csak egy kis morgolódás, hogy lett volna jobb.

Ha még nem láttad volna, akkor nézd meg a videót ennél a bejegyzésnél: gepelmeny.blog.hu/2009/08/19/ez_elromlott .

Lehet, hogy igazad van abban, hogy a felhasználónak nem kell kettőnél több döntés.
Általában véve természetesen az "evidence based research", vagyis a bizonyítékokkal megalapozott döntések híve vagyok. Ez ebben az esetben azt jelenthetné, hogy leülök pár felhasználóval, aztán usability teszt. Ebben (és más hasonló a blogon megjelenő) az esetben nem ezt használtam, csak egy expert review-t.

Azt mindenesetre állítom, hogy a 2-es számú dialógusban lévő feliratok (Overwrite) jobb használhatóságot eredményeznek, mint a sima "Yes".

süti beállítások módosítása