Fenntarthatóság és tervezés

2009.11.20. 22:02 polgarp

A múlt heti Használhatósági világnap kapcsán egy rövid példa, hogy mit is jelent a fenntarható design. A "hagyományos" tervezésben is nagyon sok szép példát látni erre (hőtartó épületek, de én a húzható vizes hordót, a Q drum-ot is ide sorolnám), de engem jobban érdekelnek az intelligens rendszerek. Ezért tetszik nagyon az okos (fogyasztás)mérés, (smart metering). Bár mindenféle közműre alkalmazható, de leginkább az áram (energia) fogyasztást szokták érteni alatta.

Bármit is csinálnál, először mérned kell. Ezen a tervezési elven alapul az okos mérők lényege, hogy a fogyasztás adminisztrálása nem havi/félévi szinten történik, hanem real-time. Ez a folyamatos mérés lehetővé teszi, hogy a pénzben is azonnal lássa a felhasználó, éppen mennyit fizet, és átrakja pl. a mosogatógépet egy olcsóbb (esti) idősávba. Ha éppen működik az energialiberalizáció, akár az is lehetséges, hogy az adott idősávban legolcsóbb szolgáltatótól vegye az áramot.

Az okos mérők két (három) részből állnak. Egyrészről van a mostani órákhoz külsőben hasonló, de belsőleg jelentősen eltőrő mérőeszköz nem csak az elfogyasztott mennyiséget jelzi, hanem más információkat is adhat, és képes állandó netes kommunikációra a központi egységgel (ez a harmadik rész). A második rész az a szoftver, amiben nyomon követhető a fogyasztás, esetleg előre tervezhető pl.: a mosógép üzemeltetése, illetve akár a számlázást (szolgáltató váltást) is kezelheti.

A megoldás előnye a felhasználó számára, hogy olcsóbban tud kijönni, ha mindig látja, hogy éppen mennyit használ. A hálózatirányítás jobban tud tervezni (pl.: csúcsidejű áram drágításával), és a jobb elolszlás, energiatudatosság növelése miatt hosszú távon kevesebb áramot is pazarolunk el.

Persze a Google-nak erre is van megoldása (mire nincs?), ez a PowerMeter. Az iGoogle kezdőlapra rakhatunk ki vele grafikonokat a fogyasztásunkról, és természetesen ingyenes.

Hogy Magyarországon mikor lesz ilyen, azt nem tudni, az egyéni mérők kb 30 000 Ft-s költségét a cégek nem, a felhasználók (egy része) pláne nem akarják felvállalni. Egyébként a Magyar Narancsban jelent meg egy elég részletes cikk ami a helyzetet taglalja.

Szofterg és fenntarthatóság szempontjából tanulságosak ezek a rendszerek, hiszen a megfelelő tervezéssel érnek el pozitív változást (energia fogyasztás csökkenése). Jelen esetben egy bonyolult információból (mennyit fizetek az elmúlt hónapért? - ki emlékszik már arra...) állít elő egy könnyen feldolgozhatót (mennyit fogyasztok éppen most?).

Címkék: design fenntarthatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr41540745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása