Felismerhetőség

2009.09.27. 21:41 polgarp

Egy jó kérdés lehet, hogy ha ott van egy információ egy oldalon, vagy egy funkció egy képernyőn, akkor hogyan lehet elérni, hogy a felhasználók feli is ismerjék azt.

Összeszedtem néhány irányelvet ezzel kapcsolatban:

  1. Szöveges információk - A lehetőségek felismerését és megkülönböztetését világos, ismerős, rövid, tömör nevekkel támogassuk, konzisztens tipográfiával és mondatformával. Ezek elősegítik a gyors felismerést (ISO 9241-14).
  2. Kulcsszavak - A szöveges információkat kulcsszó kezdje, vagyis olyan szó, ami legjobban kifejezi a funkciót vagy információt. Ez segíti a gyors felismerést (kivéve, ha a mondat igy nem hangzik természetesen az adott nyelven) (ISO 9241-14).
  3. Grafikus információk - Ha ikonok vagy más grafikus elemek segítik elő az adott lehetőség vagy információ felismerését, akkor ezek legyenek világosak, feleljenek meg a felhasználó elvárásainak, és alkalmazkodjanak az elvégzendő feladathoz (ISO 9241-14).
  4. Metafórák - Ha metafórát alkalmazunk, akkor a reprezentáció legyen eléggé felismerhető (ISO 9241-16).
  5. Szöveges alternatívák - Minden képhez, videóhoz vagy bármilyen más nem szöveges információhoz legyen szöveges alternatíva, vagy kisérő szöveg.
  6. Megkülönböztető utalások - Lehet színnel (vagy még pontosabban kontraszttal), mérettel vagy más stílizáló elemmel. Minden hanghoz, videóhoz vagy más aktív médiához legyen elérhető indító és leállító művelet.
  7. Választási lehetőségek - Választási lehetőségeket egyedi és konzisztens struktúrába és mindig ugyanoda rakjuk.
  8. Kultúra és közösség függetlenség - Ne használjunk kultúra vagy más közösség specifikus utalásokat.

Tudom, hogy ez így nem sok, pláne az ISO-s irányelvek elé általánosak. A design során ezeket figyelembe kell venni, és később egy kognitív bejárás vagy felhasználói teszt során fel lehet tenni (az alap kognitív bejárásban ez benne is van persze).

Címkék: irányelvek

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr291411581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása