Gestalt és CAPTCHA

2009.08.19. 15:54 polgarp

A tegnapi Gestalt-os poszt kapcsán egész reggel azon morfondiroztam, hogy kellett volna egy ütősebb példát is hozni, de nem jöttek az igazán nagy ötletek. Erre tessék: Optikai illúziók és CAPTCHA.

A cikkben az alapötlet a következő: a CAPTCHA képet generáljuk le úgy, hogy vízszintesen középen kettévágjuk, de a kódban illessszük egymás alá. Egy ember ilyenkor gond nélkül össze tudja rakni a képet, de egy gépnek ez komoly problémát okoz. Na itt kaptam a fejemhez, hogy de hiszen ez a zártság elve!

CAPTCHA-nál mindig az a kérdés, hogyan lehet olyan szöveget generálni, amit a gép nem, az ember viszont megért (nem számítva a humán CAPTCHA törőket). A Gestalt elvek pont jól alkalmazhatóak itt, az emberi mintafelismerés (egyelőre) felulmúlja a gépest.

Ez alapján további verziókat is ki lehet találni:

  • A zártság elve alapján nem is muszáj teljesen összeilleszteni a két fél szöveget tartalmazó grafikus elemet, hiszen a zártság elve miatt így is "összeragasztódnak".
  • A hasonlóság elvét kihasználhatjuk színekkel, pl.: "csak a piros szavakat írja le". Az más kérdés, hogy csak színekkel azonosítani valamit nem jó usability szempontból. Ezért a színek helyett olyat is szerepeltethetünk, hogy a "beljebb kezdődőeket írja le".
  • A csoportosítást már ma is hasznáják CAPTCHA-k, pl.: a reCAPTCHA. Itt azt (is) használják, hogy az ember képes csoportosítani a két szót, míg a gép nem (annyira).
Címkék: tipp

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr441323711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása