Kultúrafüggő Nokia gesztusok

2009.07.14. 11:14 polgarp

Nézem ezt a Nokia-s videót:

Bár nem sok konkrétum hangzik el, érdekes amikor a kultúra függő gesztusok-ról beszél. Desmond Morris remek sorozatában, az Emberi állat-ban szólt az első rész (The Language of the Body, youtube-n fent van részletekben) a gesztusokról, illetve hogy egyes kultúrákban (még Európán belül is) mekkora különbségek lehetnek, hogy mi mit jelent (de elég csak olyan triviálisra gondolni, mint a mosolygás).

Izgalmas, és egyre inkább elterjed a mobil eszközök gesztus vezérlése (kösz, iPhone), azonban a fentiek miatt is különös gondot kell fordítani egy-egy gesztus megalkotására. Pláne, ha az eszköz nemcsak egy konkrét nemzeti piacra megy (bár még ott is, szubkultúrák). Ha egy trendet kéne itt megjósolnom, hosszú távon egyrészről minél több helyi kultúrára kiterjedő kutatásokat kell végezni, hogy hol mi mit jelent, és hogyan alkalmazható leginkább egy mobil eszköznél (de legalábbis mások kutatásait szemmel tartani). Másrészről a gesztusok beállítása a nyelvi beállításokhoz hasonló nehézségű (pl.: dátumformátumok, bal/jobb írás irány) lokalizációt fog igényelni.

Felhasználói élmény szempontjából azért is fontos a gesztusok megfelelő feltérképezése, hogy a felhasználó kulturális hátterének megfelelő, minimális gondolkodást igénylő módon tudja használni az eszközét, ezzel javítva a használhatóságot.

Címkék: mobil videó gesztus

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr131245475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása