Információ túlterhelés a szűrő hibája

2008.09.22. 19:10 polgarp

A múlt héti Web 2.0 Expo-n volt egy remek előadás, Clay Shirky beszélt az információ túlterhelésről.

Információ túlterhelés, hát persze. Ez az amiatt semmit sem tudok elvégezni.

Az információ túlterhelésről folyamatosan hallani amióta csak ránk szakadt az internet, persze a probléma sokkal régebbi. Amióta megjelent a könyvnyomtatás, mindig több az információ, mint amit fel tud egy ember dolgozni.

Shirky hoz két remek példát is a kimenő és bemenő információ áram szabályozására. A kimenő áram talán azért is egyre fontosabb, mert már nemcsak a ránk szakadó e-mail mennyiség érthető az információ-túlterhelés alatt, hanem a közösségi oldalak (mint például az iwiw) folytán rólunk terjedő személyes információk is egyre nagyobb mennyiségben kerülnek ki a személyes körünkből.

Konklúziója az, hogyha valami már régóta probléma, akkor az lehet, hogy nem is igazi probléma, azaz az információ-túltehelést adottságlént kell kezelnünk, és megfelelő filterezést kell biztosítani a felhasználóknak, hogy ezt kordában tarthassák.

Tanulság: amikor rendszert tervezünk, hozzunk létre olyan szűrési lehetőségeket, amelyek a felhasználók számára lehetővé teszik mind a kimenő, mind a bejövő információ szűrését lehetőség szerint intuitív módon.

Címkék: videó információ ergonómia

A bejegyzés trackback címe:

https://gepelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr96676298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása